Koehandel met je kind

Voordat Puk geboren was, had ik wel wat ideeën over opvoeding.
Maar eigenlijk had ik geen idee.
Geen idéé.
Wat waren dat toch mooie tijden.

Zoals televisie kijken.
Dat zou Puk nooit doen.
We gingen hele dagen knutselen, knuffelen of kletsen.
Waarom zou Puk voor de televisie willen?
“Puk, wil je televisie kijken?”
“Neuh, ik pak liever een boek.”
Dat idee.
Alleen kan ze nog lang niet lezen.
En in de tussentijd kijkt ze vrolijk televisie.
Want tv kijken, dat blijkt toch wel onmisbaar handig te zijn in het dagelijkse leven.
Om veilig te kunnen koken bijvoorbeeld.
Of elk willekeurig ander klusje waarbij je je handen nodig hebt.

En onderhandelen.
Ook zoiets.
Daar zou ik niet aan beginnen.
Als je gaat onderhandelen met je eigen kind is het einde zoek.
Zo zei ik ooit tegen Lief: “Als ze voor de rechter staat, kan ze toch ook niet onderhandelen? Zo van ‘Wat?! Tien jaar cel? Daar ben ik het niet mee eens, doe maar vijf en dan hebben we het er niet meer over!‘ ”

Dat is natuurlijk een heel verkeerde gedachte.
Allereerst, waarom belandt Puk überhaupt in de rechtbank?
En daarnaast…
Als je het nieuws gevolgd hebt, weet je dat het heel normaal is om een dealtje te sluiten met Justitie (niet dat ik daar ervaring mee heb, maar toch. Altijd proberen te onderhandelen, luidt het advies).

Enfin.
Puk zou leren luisteren.
Nee is nee.
En geen “als… dan…”
Simpel, toch?

Wist ík veel.
Je onderhandelt juist de hele dag!
Opvoeden voor dummies had net zo goed ‘onderhandelen met je peuter’ kunnen heten. Want Puk is gewiekst.
En voor je het weet zit je middenin een koehandel.

“Mama, ik heb honger.”
“Ik zal wel even iets voor je maken, schat.”
“Mama, als jij gaat koken, mag ik dan televisie kijken?”
“Nee, Puk, maar je mag wel eventjes spelen.”
Meestal loopt Puk hier weg, rommelt wat en komt dan weer terug.

“Mama, ik heb al gespeeld.”
“Dat klopt, je hebt heel lief gespeeld.”
“Mag ik dan nu televisie kijken, alsjeblieft?”
“Uh, nee, we gaan geen televisie kijken.”
“Maar ik heb het lief gevraagd!”
“Dat klopt, je hebt het heel lief gevraagd.”
“En ik heb al gespeeld!”
“Juist, uhm, dat klopt ook.”

“Mag ik jou dan helpen?” waarna ze vliegensvlug een ei van de aanrecht pakt.
Of het aanrecht, het mag allebei kwam ik vandaag achter.
Als ik het ei voorzichtig herover, gaan haar handjes richting een pak bloem, “Open maken?” en in no time heeft ze me zo ver dat ik Puk de keuken uitschuif en de televisie aanzet.
“Heel eventjes maar,” zeg ik om mijn geweten te sussen.
En Puk lacht tevreden naar het beeldscherm.

Zo ondertussen heb ik me er bij neergelegd.
Onderhandelen hoort erbij.
Net als televisie kijken omdat het toevallig beter uitkomt.
Of zeggen dat het niet van papa mag.
Van mij mag het, maar van papa, de spelbederver…

Ik denk het wel goed komt.

Advertenties

11 gedachtes over “Koehandel met je kind

 1. Hahaha. Ik kon vannacht niet slapen en toen heb ik je blog ondekt. Leuk want zo had ik weer wat te lezen. En het onderhandelen hoort er helaas bij haha. Op een andere blog las ik iemand die haar kind de directeur noemde. That life with (little) kids haha. Ik blijf je volgen.

  Like

 2. Tja, ik wás natuurlijk zo mazzelig dat mijn kinderen klein waren toen er nog nauwelijks TV uitzendingen waren. Op woensdagmiddag een uurtje of zo. en om 7 uur een half uurtje maar niet iedere dag natuurlijk.
  Toch herken ik dat onderhandelen niet zo héél erg. Misschien was ik wel gewoon een strenge moeder. Een beetje vooruit denken helpt , dan kun je soms “laten kiezen wanneer ze TV wil kijken ( uiteraard op momenten dat het jóu goed uit komt maar dát zeg je er niet bij natuurlijk)
  En tóch dat nee is nee , in het begin lastig maar zodra ze het echt wéten heb je er zelf gemak van. Dat wil niet zeggen dat je nóóit van een eerder gegeven antwoord mag afwijken maar dán moet je duidelijk kunnen maken dat er een goed argument voor is, een kind kan óók wel eens gelijk hebben hoor, écht!
  He jakkes….. zit ik op zo’n leuk stukje een hele cursus “hoe wordt ik de perfecte moeder”te geven;-)Sorry…….

  Like

  • Haha! Prachtige reactie! Ik houd daarvan, hoor!
   Mijn ouders wonen in het buitenland, dus ik moet alles een beetje zelf bedenken. Samen met Lief uiteraard. En de één zegt dit, de ander zegt dat. Maar over consequent zijn, is iedereen het consequent eens 😉
   Ik ga de tv momenten uit laten kiezen eens uitproberen. Dan wordt er niet de hele dag om gevraagd! Dank voor de tip!

   Like

   • Ah het éne kind is het andere niet, bij mij werkte dit (met andere dingen dan hé, want TV was er weinig) ze hebben dan het idee dat ze zélf een vinger in de pap hebben;-)
    Kinderen weten heel gauw wat ze aan je hebben hoor als je inderdaad consequent bent. Niets mis mee met een enkele keer overstag gaan voor een kinderargument, zónder tegenprestatie( dat is géén onderhandelen) Maar wat is er mis met zeggen, mama moest er even over nadenken maar je hebt eigenlijk wel een beetje gelijk! Dat komt écht voor hé. En straf moet bij het vergrijp passen dan snappen ze het. Mijn “kleintjes” (nu 53 en 51) zeiden toevallig laatst nog dat ze eigenlijk nooit straf kregen;-)
    Maar je schrijft onwijs leuk en volgens mij ben je ook een leuke moeder aan het worden.

    Liked by 1 persoon

 3. Toen ik in verwachting was – vorige eeuw- zag ik een documentaire op de BBC waarin iemand die er verstand van had, zei dat wanneer je je kind niet onder de duim hebt als hij/zij drie jaar is, je het de rest van zijn/haar leven wel vergeten kan. Ik heb hard zitten lachen maar snapte twee jaar later precies wat de geleerde bedoelde. Nee is en blijft bij mij nee. Met tussendoor een “vandaag-mag-je-alles-dag.”
  Lieve groet

  Like

  • Puk wordt volgende maand drie en gelukkig heeft ze haar vader goed onder de duim 😜
   Maar ik ben ook van de nee is nee. Soms zeg ik zelfs ‘maar ik heb al nee gezegd.’ Ze is nog net te jong om het echt te begrijpen, maar ze vindt dat best een goed argument. Pfieuw!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s