Zero Tolerance

Hoewel het klassenstelsel omver zou zijn gegooid tijdens de Revolutie en China – theoretisch – een klassenloze maatschappij vormt, blijkt het eeuwenoude traditionele Chinese denken niet zo gemakkelijk uit te roeien. In de eenzame piramidetop van de samenleving der Chinezen staan nog altijd de Ambtenaren. En dan maakt het niet uit wat voor ambtenaar: iedere ambtenaar geniet een Prestigieuze en Exclusieve Status.

Een typisch voorbeeld is het verkeersondersteunend personeel. Bewapend met slechts een fluitje, zijn zij werkelijk in staat voetgangers op het, uh, voetgangerspad te houden. Waag het niet om door rood te lopen of zelfs maar een teen over de stoeprand te laten hangen of een schelle sneer van Het Fluitje slingert langs je oren. Wordt daar niet correct op gereageerd of blijft de reactie dusdanig onbevredigend, dan wordt dit wanbedrag bestraft met een hevige fluitpartij.

Het verbaast mij elke keer weer hoeveel respect mensen tonen voor zoveel autoriteit als Het Fluitje. Toch betrap ik mezelf erop dat ook ik netjes op de stoep blijf wachten op het oversteekteken van de ik-mag-dan-geen-bekeuringen-uitschrijven-maar-ik-mag-lekker-wel-naar-hartelust-op-Het-Fluitje-blazende verkeersmeneer. Nee, zoveel autoriteit daar kan niemand tegen op! Vandaar bij deze voor de zero tolerance mentaliteit tegen opstandige voetgangers:

R*E*S*P*E*C*T

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s