Sardieneesjes

sardienee
Elke dag bespaar ik 8 RMB (0,80 euro) door per metro onder de grote stad Shanghai te reizen. Nu ben ik een krent eerste klas, maar het is niet alleen het financiele voordeel dat mij verleidt tot dit vervoersmiddel; reizen onder de grond is gewoon veel sneller en betekent iedere dag een half uurtje langer in mijn bedje blijven liggen.
Kijk, wie zegt daar nou nee tegen?

Behalve dat het goedkoop en snel is, is reizen per metro bovenal beregezellig! In een stad met zestien miljoen Chineesjes en weet ik hoeveel ongecategoriseerde mensen, hoeft maar een klein percentage te kiezen voor de metro en je hebt al een klein feestje. En met feestje, bedoel ik echt een warm en knus feestje, want iedere dag wordt er weer een poging ondernomen om een plekje in het Guiness Book of Records te veroveren! Zeggen we in Nederland ‘vol is vol’, in Shanghai werken we met ‘het kan altijd voller!’ en dus is het een kwestie van drukken, aanpersen en verder proppen.
Om je een voorbeeld te geven: alle mensen op de foto hierboven pasten in de aankomende metro, geloof me.
I was there.

Het voordeel van zoveel mensen in een wagon is, dat je je nergens aan vast hoeft te houden. Je medesardientjes houden je netjes op je plek. En als je je station bijna nadert is het een kwestie van ‘sha ma?’ te vragen aan je buurman en van plek te ruilen. Dit is nogal een onderneming, aangezien werkelijk niemand aan de kant kan/wil gaan. Maar wat moet, dat moet! Je wilt immers niet je station missen! En dus manoevreer je met je buurman alsof je aan het twister-en bent.
Ben je eenmaal bij de deur, dan begint Operatie Schoolzwemmen. Ookal heb je een golf van medepassagiers achter je, die je uit de metro helpen; je moet je behoorlijk verzetten tegen de stroom van Chineesjes die je de metro weer in helpen. Want van de in- en uitstapetiquettes hebben de Shanghainesen nog nooit gehoord. Als je uit wilt stappen: alle ellebogen uit de mouwen! Als je in de metro wilt blijven: vastklampen aan de enige paal in de metro of loslaten en verdrinken.

Het is werkelijk ieder voor zich in deze harde onderwereld en Darwin’s survival of the fittest is hier zeker van toepassing.
Maar hee, dan bespaar je ook 8 RMB!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s