Ongewenste intimiteiten

Mag ik even?

Er is iets waar je in Nederland nooit bij stil staat, maar wat je in China ont-zet-tend mist: de personal space. Je weet wel, de persoonlijke afstand. Je hebt verschillende gradaties van afstand, maar grofweg maak je onderscheid tussen vrienden, bekenden en nog-niet-zo-bekenden. We gaan er even voor het gemak van uit dat vreemden je niet aanraken.

Patrick Swayze zei niet voor niets: “This is my dance space, this is your dance space. I don’t go into yours, you don’t go into mine.”* Die persoonlijke afstand, die is er niet voor niets. Het is dan ook erg vervelend dat ik regelmatig bij mijn bovenarm word gegrepen. Gevolgd door zo´n lelijk kneepje. Alsof mijn vet wordt gemeten. Of dat je iets leest en er iemand over je heen komt hangen, inclusief borstpartij. Ik kan de borsten van andere meisjes gewoon niet zo goed waarderen. Sorry. Ieder zijn ding.

Ondertussen ben ik erg goed geworden in mijzelf subtiel wegmanouvreren van de ongewenste intimiteiten. Ik kan toch moeilijk te pas en te onpas “Zeg, zou jij je borsten eens thuis willen houden!” roepen? Bovendien lijken de Chineesjes er helemaal niet bij stil te staan. Laten we het er maar op houden dat in een stad van 16 miljoen mensen de personal space erg schaars is.

* dat zei ie in Dirty Dancing, kun je nagaan: bij dirrrrrrty dancing houden ze nog gepaste afstand!!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s